Diabēts un grūtniecība jeb vai varu kļūt māmiņa?

Dr. med. Indra Štelmane

Diabēts grūtniecība zīdīšanaSievietes dzīvē gaidīta grūtniecība un bērniņa nākšana pasaulē ir brīnišķīgi notikumi. Taču vēl pirms 15-20 gadiem sievietēm ar cukura diabētu reti bija savi bērni. Viņām grūtniecība bija saistīta ar ievērojamu risku pasliktināt savu veselību un nepārvaramām grūtībām grūtniecību turpināt spontānu abortu, priekšlaicīgu dzemdību, cukura diabēta dekompensācijas un citu komplikāciju dēļ. Apdraudēta bija arī bērna veselība un dzīvība, jo viņam varēja būt nopietni veselības traucējumi – iedzimtas anomālijas un dažādas jaundzimušo komplikācijas, piem. respiratora disstresa sindroms, jaundzimušā hipoglikēmija u.c.). Šo iemeslu dēļ sievietēm ar cukura diabētu grūtniecību bieži pat aizliedza.

Taču pēdējo divdesmit gadu atklājumi cukura diabēta jomā, tā ārstēšanas un kontroles iespēju uzlabošana tagad dod iespēju arī sievietēm ar diabētu droši plānot grūtniecību un kļūt par māmiņām, neriskējot ar savas veselības pasliktināšanos vai ar bērna veselību. Laba cukura diabēta metabolā kontrole (to precizē pēc glikozētā hemoglobīna HbA1c skaitļa) pirms grūtniecības iestāšanās un visu grūtniecības laiku, cukura diabēta vēlīno komplikāciju precizēšana un stabilizēšana pirms grūtniecības, rūpīga un regulāra topošās māmiņas novērošana visu grūtniecības laiku – tas ir pamats, lai grūtniecība noritētu sekmīgi, piedzimtu vesels un skaists bērns, nepasliktinātos jaunās māmiņas veselība.
Ļoti svarīga ir laba diabēta kontrole tieši pirmajās grūtniecības nedēļās, jo šajā laikā veidojas augļa orgānu sistēmu aizmetņi un traucējumi var būt par iemeslu iedzimtām kaitēm. Tieši paaugstinātais cukura līmenis asinīs nelabvēlīgi ietekmē augļa attīstību. Nereti gadās, ka sieviete šajā laikā vēl pat nenojauš par grūtniecību. Tāpēc galvenais priekšnoteikums ir grūtniecības plānošana, lai grūtniecības iestāšanās laikā arī cukura diabēta kontrole būtu laba.

Sievietēm ar cukura diabētu jau grūtniecības plānošanas laikā (un arī visu grūtniecības laiku) valsts 100% kompensē nepieciešamo teststrēmeļu daudzumu cukura līmeņa paškontrolei asinīs. Arī HbA1c skaitļa noteikšana ir valsts apmaksāta.

Tomēr, satiekoties ar cukura diabēta pacientiem dažādos pasākumos, bieži uzdotie jautājumi vēl liecina par neziņu un šaubām. Uz dažiem no tiem es gribu atbildēt jau šajā rakstā.

Vai manam bērnam arī būs cukura diabēts?
Varbūtība ir neliela. Ar cukura diabētu nepiedzimst, ar to saslimst. Nav zināmi gadījumi, kad jaundzimušam būtu cukura diabēts. Varbūtība, ka jūsu bērns dzīves laikā saslims ar 1. tipa cukura diabētu, ir gandrīz tāda pati, kā sievietei bez diabēta.

Vai manam bērnam nebūs iedzimti attīstības traucējumi?
Nē, ja grūtniecība tiks plānota un iestāsies tad, kad (glikohemoglobīna) HbA1c skaitlis ir mazāks par 7%. Varbūtība ir tāda pati, kā sievietei bez diabēta. Tāpēc svarīgi ir grūtniecību plānot, bet kamēr HbA1c skaitlis vēl nav pieņemams izvēlēties drošu kontracepciju.

Vai grūtniecības laikā diabētu kontrolēt būs grūtāk?
Turpinot intensificētu insulīna ievadīšanu, uztura plānošanu un regulāru paškontroli, saglabāt labu diabēta kontroli nebūs grūti. Būs nepieciešama katru dienu 4-6 reizes noteikt cukura līmeni asinīs, biežāk būs jāapmeklē ārsti – ginekologs un endokrinologs, lai sekotu gan diabēta kontrolei, gan grūtniecības gaitai un augļa attīstībai.

Vai dzemdības būs normālas?
Laba cukura diabēta kontrole grūtniecības laikā ļauj cerēt, ka dzemdības būs normālas. Palielināts risks nav ne mātei, ne bērnam. Tomēr var gadīties (piemēram, mātes veselības dēļ vai ja ir liels auglis, kas apgrūtinātu dzemdību norisi), ka būs nepieciešams ķeizargrieziens. Tāpēc dzemdību nodaļā vēlams iestāties dažas dienas pirms paredzamā dzemdību laika.

Vai varēšu bērniņu barot ar krūti?
Jā, gluži kā katra vesela jaunā māmiņa.

Kas notiks ar diabēta vēlīnām komplikācijām?
Grūtniecība cukura diabēta vēlīnās komplikācijas neizraisa. Laba cukura diabētā kontrole grūtniecības laikā parasti neizraisa arī jau esošo komplikāciju pasliktināšanos. Tomēr iesaku aptuveni trīs mēnešus pēc bērniņa nākšanas pasaulē pārliecināties par to. Protams, diabēta kontrolēšana – paškontrole, uztura plānošana – jāturpina arī pēc dzemdībām.

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.